historie

De geschiedenis van Winder Limmen gaat terug tot het einde van de 19e eeuw toen voorvader Pieter Winder van beroep veranderde. Van binnenvaartschipper werd hij wegvervoerder met paard en wagen.

Meindert Winder, de één na oudste van het gezin van 12 kinderen, was een vooruitstrevende jongeman en op jonge leeftijd begon hij het bedrijf al uit te breiden. Zo werd in 1925 door Meindert Winder de eerste vrachtwagen aangeschaft en begon men afscheid te nemen van de levende have. Samen met zijn broers en zussen werd hard gewerkt aan het bedrijf.

De ontwikkelingen volgden zich snel op en het materieel werd al snel groter in aantal en omvang. Exceptioneel vervoer, fabrieksverhuizingen, de eerste mobiele kranen, buitenlands vervoer, lijndiensten, fabricage van droogmolens, zelfstandige ontwikkeling van rijdende megamagazijn-opleggers, logistieke dienstverlening. Elk decennium kende z’n eigen specifieke groei.

Een hele grote (emotionele) verandering was toen eind jaren 90 van de vorige eeuw de keuze werd gemaakt om de thuisbasis in Limmen te verlaten en een nieuw terrein met moderne bedrijfspanden in Alkmaar te ontwikkelen. De groei van het bedrijf, opkomende bebouwing en wijzigende infrastructuur noodzaakte Winder Limmen er toe de stichtingsplaats te verlaten. Voor alle medewerkers een ingrijpende gebeurtenis, maar uiteindelijk een juiste keuze.

De lange historie, diverse overnames, samenwerkingsverbanden en allerlei andere gebeurtenissen hebben van het bedrijf een zeer solide organisatie gemaakt. Nog altijd is het bedrijf volledig eigendom van een groep ‘Winders’. Niet alleen deze groep, maar ook de medewerkers en structuur van de organisatie maken van Winder Limmen een hecht familiebedrijf.

In 1985 is de historie van Winder vastgelegd door Leon Klein Schiphorst, de man van Corrie Winder (dochter van André en Trien Winder). Dit unieke boekje geeft de bijzondere geschiedenis van Winder weer, vrijwel letterlijk geschreven in de woorden van Meindert Winder Pzn.

De geschiedenis van Winder Limmen.pdf

Specialisten in horizontaal & verticaal vervoer